Skip to main content
Sadržaj

K ad se spomene Sitonijaprva asocijacija su svakako prelepe plaže i tirkizna boja mora. Spada u najpopularnije destinacije za turiste iz regiona i zato je uvek dobro rezervisati smeštaj na vreme, a i blagovremeno se informisati o ponudi smeštaja, mestima i plažama. Sitonija je destinacija kako za porodice tako i za mlade, a najviše za one koje hoće da uživaju na prelepim plažama po kojima je ona i poznata.

Na pitanje koja je vaša omiljena plaža uvek je teško dati odgovor, jer je izbor stvarno veliki, a i zavisi od ukusa, kao i od mogućnosti obilaska istih. Zato je vrlo teško i obići sve tokom jedne sezone, zbog čega se turisti najčešće i vraćaju i iznova upoznaju i otkrivaju ovaj deo Grčke. Pošto bi tekst o plažama na Sitoniji bio podugačak, razdvojili smo priču na Istočni i Zapadni deo. Istočni deo obuhvata plaže od mesta Ormos Panagias pa do mesta Kalamici.

Trani Ammouda

Jedna od najlepših plaži na Sitoniji gde vas očekuje tirkizno i kristalno čisto more, sitan i prijatan pesak, sa više nego dovoljno prostora da postavite svoj suncobran i peškire. Ali postoji i deo plaže na kojem možete dobiti ležaljke i suncobrane uz naručeno piće iz bara. Duga je skoro 2 km i celom dužinom možete parkirati automobil. Nema prirodnog hlada, ali se sa nje pruža pogled na veličanstveni Atos. Što se tiče smeštaja na ovom delu Sitonije, veoma se brzo „rasproda“, pogotovo za jul i avgust mesec.

Talgo beach

Talgo plaža se nalazi 3,5 km južno od Ormos Panagiasa (prema mestu Vourvourou). Dobro je obeležena pa je ne možete promašiti. Prelepa peščana plaža sa stenama sa obe strane, sa kristalno čistom vodom i dužinom od oko 150 metara, što je čini idealnim izborom za opuštanje i kupanje. Bar na plaži karakteriše jedinstven, prefinjen ambijent sa elegantnim detaljima i visokim kvalitetom usluge. Veći deo plaže na raspolaganju je beach baru ispred kojeg su gusto raspoređene ležaljke i suncobrani. Za prva dva reda ležaljki do mora minimalna konzumacija iznosi 10€ po osobi, a za ostale 5€. Ukoliko ste gosti bara i koristite njihove ležaljke, zabranjeno je sa sobom donositi bilo šta od pića, hrane pa i vode, jer vam sve to nudi beach bar po nešto višim cenama od ostalih, manje popularnih, barova na Sitoniji.

Talgo beach bar je popularan medu mladima zbog organizovanih žurki i muzike koja često može biti preglasna za one koji vole mir na plaži. Često je potrebno ležaljke i suncobran unapred rezervisati, a najveca gužva stvara se tokom vikenda kada vam ne preporučujemo da posećujete ovu plažu.  Desno od bara postoji i deo koji je na raspolaganju svima onima koji imaju sopstvenu opremu, ali taj deo je dosta manji. Što se plaže tiče, pesak je napolju, par metara u vodi, zatim nailazi stenoviti deo, pa ponovo pesak. Na nekoliko mesta su napravljene staze od dzakova napunjenih peskom u vodi kako bi se gostima olakšao prelazak tog stenovitog dela. Plaža je u uvali, zaštićena stenama sa strane, tako da je plitka voda uglavnom mirna i bez vetra i talasa.

Lagonisi beach

Par kilometara južnije od mesta Ormos Panagias nalazi se plaža Lagonisi. Ovo je peščana plaža sa prirodnim hladom u zaleđu, sa pogledom na malo ostrvce, izrazito tirkiznom bojom mora i plićakom, ali bez sadržaja. Prepoznatljivost ove plaže jeste mini peščani sprud koji razdvaja plažu na dva dela. Ova plaža je veoma posećena od strane porodica sa malom decom, naročito tokom vikenda tako da tada treba računati na veću gužvu.

Livari

Kako krenete iz pravca Ormos Panagias prema mestu Vurvuru, prvo ćete se susresti sa lagunom Livari, koja je okružena nizom manjih i većih ostrva, te se tako ovo mesto smatra prirodnom i sigurnom lukom. Smenom plime i oseke ceo jedan deo pretvara se u jezero, a peščani sprudovi postaju u vreme oseke. Preporučujemo da poneste lične stvari kao i hranu, jer plaža nije turistički organizovana i nema ležaljki ni suncobrana. Naša prepruka je da na ovu plažu idu turisti koji nisu zahtevni i koji bi da uživaju u divnoj prirodi i miru.

Karidi beach

Plaža i plitko more su veoma pogodni za decu, a voda skoro uvek mirna i topla. Velika prednost je što na plaži postoji deo sa prirodnom hladovinom kao i pokretna kantina gde možete kupiti sendviče, napitke, sladoled. Velika je gužva tokom letnje sezone, tako da ako želite da izbegnete gužvu, možete doći kasno popodne ili rano ujutru.

Fava beach

Evo je plaža koja nije komercijalizovana, nije organizovana, ali veoma lepa i posebna zbog stena kojima je okružena. Od skretanja za plažu Karidi produžite pravo i vozite sve dok na naiđete na naselje u borovoj šumi sa velikim porodičnim vilama. Pošto ne postoje nikakva obeležja do ove plaže, vozite po osećaju ka moru i naići ćete na parking. Samo naselje Fava je vikend naselje gde se nalaze predivne vile bogatih Grka, gde se sklanjaju od gužve i uživaju u lepotama mora i prirode. Odatle se čak vidi i planina Atos. Plaža nije organizovana, nema ležaljke, suncobrane ni barove, pa je potrebno da sa sobom ponesete opremu, ali i hranu i vodu.

Bahia beach

Sa glavnog puta, zemljanim i krivudavim putem još oko 2 km dolazi se do pešcane plaže sa modernim beach barom. Plaža je mala i kompletno pokrivena ležaljkama i suncobranima tako da prostora za sopstvenu opremu ima malo. Ležaljke i suncobrani su gusto poređani, a postoje i udobni baldahini i sofe za uživanje. Bahia ima zelenkastu nijansu vode zbog vegetacije, za razliku od ostalih plaza na Sitoniji. U popodnevnim satima ima dosta i prirodnog hlada, a krase je i vrlo male uvale u neposrednoj blizini do kojih se može lako doplivati.

Banana beach

Banana beach je oko 200 metara dugačka peščana plaža sa sitnim peskom i plavo-zelenom bojom mora. Ova prelepa plaža je 10 kilometara udaljena od Vurvurua. Izlaz za Banana plažu je oko 1 kilometar posle Zografou plaže i označen je sa natpisom „Rodia beach bar“. Zemljani put do plaže je malo lošiji, sa dosta prašine i rupa. Dobila je ime po baru na plaži koji se tu nalazi, gde se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani. Posećuju je uglavnom mladi ljudi, a muzika iz bara može biti poprilično glasna. Kompletno zaleđe plaže prekriva dubok hlad u kojem se nalaze udobne garniture za sedenje, lejzi begovi, lep travnjak na kojem možete postaviti svoje peškire i prostirke za izležavanje. Odlično mesto za uživanje koje svakako treba obići!

Manassu – Oneirou plaža

Plaža se nalazi 12 km južno od mesta Vourvourou i dobro je označena pa ćete lako uočiti tablu sa natpisom. Sa desne strane plaže je kamp Oneirou, a sa leve Beach bar Manassu. Plaža je vrlo široka i osim mnogobrojnih suncobrana na njoj postoji i malo igralište sa igračkama za decu, butik i tuševi, a u pozadini su bar, restoran, mini market i toaleti. Muzika je opuštajuća i prijatna, a sve je u beloj boji. Cene su malo više, ali zaista usluga je odlična. Često kažemo „all in one“! Jedno zaista lepo i prijatno mesto, naročito za one koji vole modern urbane beach barove, jednom rečju prave hedoniste!

Armenistis beach

Velika pešcana plaža sa svim mogućim sadržajima. Tu je i najpoznatiji kamp na Halkidikiju – Armenistis Camping & Bungalows. Unutar kampa možete koristiti sve sadržaje: restoran, bar na plaži, tuševe, toalete, prodavnicu kao i medicinsku pomoć. Plaža je sa kristalno čistim morem, travnjacima i drvećem, sve u kombinaciji sa modernim sadržajima. Duga je, široka, uređena, sa sitnim belim peskom i tirkiznom bojom mora. Preko dana je naseljena kamperima a noću se ovde održavaju zabave, muzičke večeri i koncerti.

Mega Portokali

Nalazi se na 7km od Sartija, nekih 700m posle Orange beach. Plaža nije velika i zna da bude gužva na njoj zato je potrebno poraniti, kao i za većinu na Sitoniji. Voda je plitka, beskrajno tirkizna sa sitnim peskom. Plaža nema sadržaje tipa suncobrani, ležaljke, beach bar, ali je zato okruženje prelepo i to sve sa pogledom na veličanstveni Atos. U blizini je kantina na kojoj se prodaje brza hrana (suvlaki, burgeri, hot-dog).

Orange beach – Kavourotripes

Najpopularnija plaža na Sitoniji, lepa, peščana kako na obali tako i u vodi, beach bar na samoj plaži. Oko 8 km severno od Sartija nalazi se grupa malih plaža, koje zahvataju dužinu obale od preko 5 km. Ovaj pejzažni reljef neverovatne lepote izgleda kao izložba skulptura na otvorenom koje, zajedno sa neverovatnim tirkiznim morem i pogledom na planinu Atos, dolaze kao nagrada za svakog posetioca koji se pomučio kako bi pronašao ove plaže. Inače boja peska i boja vode zaista ostavljaju bez daha, pa ako posetite plažu u pravo vreme, sigurno će vam ostati u najlepšem mogućem sećanju.

Platanitsi beach

Platanitsi Beach se nalazi 4km severno od Sartija, poseduje plavu „Plavu zastavicu“ i nalazi se u zelenoj zoni u borovoj šumi, južno od Orange Beach i severno od Sartija. Odlično je obeležena i sa magistrale ćete lako uočiti tablu kod koje je potrebno da skrenete. Ukoliko na plaži boravite duže od dva sata u sezoni potrebno je da platite ulaz koji iznosi 1,5€ po osobi. Peščana plaža je zaista izuzetna, beli pesak, tirkiz ka pučini, sve lepo, čisto, uredno. Tu se nalazi i poznati Africa beach bar u dubokom hladu, uređen fino i sa ukusom, sa udobnim sofama za izležavanje. Bar je otvoren je od početka maja do prvih dana septembra i nudi trenutke odmora i opuštanja.

Agridia beach

Prva plaža posle Sartija ka mestu Sikia, udaljena oko 3km od Sartija. Sa glavnog puta imate još oko 1,5km vožnje zemljanim putem. Plaža je mala i ušuškana pa je i delimično zaštićena od vetrova. Nije mnogo popularna i malo ljudi zna za nju, pa ni nema prevelike gužve. Oko plaže su ravne stene idealne za skakanje. Organozovana je sa ležaljkama i suncobranima koji se dobijaju uz piće, a na plaži postoji kantina u kojoj se može poručiti hrana po povoljnim cenama.

Griavas beach

Griavas plaža je plaža srednje veličine severno od Sikia plaže. Ova plaža nije uopšte organizovana. Postoje neki apartmani i kamp odmah iza plaže. Plaža Griavas se sastoji od finog peska i ima nekoliko manjih skrivenih bunara s peskom gde možete naći neku privatnost. Voda je plitka i uglavnom je dno more pesak. U pitanju je lepa peščana plaža, neorganizovana i bez gužve, popularna medu kamperima. Osim velike centralne uvale, postoji i nekoliko manjih koje su idealne za sve koji žele malo više privatnosti.

Valti beah

Nalazi se severno od velike Sikia plaže, neposredno posle plaže Griavas. Plaža je peščana i duga oko 500m. Zaštićena je od vetra i nudi mirno more i uživanje bez gužve. U jednom delu plaže postoji beach bar sa ležaljkama, ali je ipak najveći prostor na plaži na raspolaganju posetiocima sa svojom opremom. Na njoj uglavnom nema gužve. Voda je izuzetno čista i plitka.

Linaraki beach

Plaža Linaraki je mala plaža južno od plaže Sikia. U pitanju je lepo uređena plaža, uska i peščana sa restoranom u zaleđu. Plaža je nešto uža i obično bez gužve, a idealna je za porodice sa decom. More je vrlo čisto. Na plaži postoje suncobrani i ležaljke koji se dobijaju uz poručeno piće. Plaža je od finog peska, a plitka voda takođe ima peščano more, koje je savršeno za decu da se igra. Prednost ove plaže je restoran koji ima povoljne cene, bežični internet, toalet i ležaljke za svoje goste.

Tourkolimnionas beach

Nalazi se južno od mesta Sikia, nakon plaža Linaraki i Limanaki.Tourkolimnionas plaža je mala, ali vrlo simpatična sa čamcima koji lagano plutaju u maloj uvali. Na plaži postoji teverna sa ukusnim ribljim specijalitetima i pristojnim cenama, sa organizovanim ležaljkama i suncobranima. Plaža je vrlo mirna, a more je kristalno čisto i transparentno. Pored organizovanog dela plaže, ima i dosta prostora ukoliko želite da postavite svoj peškir i suncobran. Boja vode je kristalno čista i prozirna, dno peščano, plitko je i idealno za decu.

Klimataria beach

Neposredno pre Tourkolimnionas beach imate put koji se odvaja desno i vodi uzbrdo na Klimataria plažu. Ovde ćete proći jednim od najuzbudljivijih puteva na Sitoniji jer se vozite visoko iznad mora relativno uskom putem i zato vozite polako i oprezno. Posle 1,5km moći ćete već da vidite plažu odozgo i mnogi će sigurno ovde zastati da urade par fotografija za uspomenu jer je pogled na zaliv u kome se nalazi plaža zaista prelep. Voda je tirkizna i kristalno čista, pesak sitan i ima dosta plićaka za decu. Stene oko plaže su glatke i lepe. Manji deo plaže je na raspolaganju posetiocima sa sopstvenom opremom. Ležaljke se dobijaju uz poručeno piće ili hranu u restoranu. Tik uz plažu postoje 2-3 restorana i dovoljno prostora za parkiranje.

Tigania beach

Plaža Tigania se nalazi na jugu Sitonije, na pola puta između Sikie i Kalamicija. Relativno dobro je obeležen put za plažu, pa ne bi trebalo da bude teško za pronalaženje. I na asfaltu imate ispisano put za Tiagnia beach. Put je jednim delom betonski, jednim delom zemljani i treba voziti pažljivo i polako zbog oštećenja. U blizini plaže postoji parking odakle je potrebno pešačiti još par minuta do plaže. Tigania se sastoji iz tri manje uvale koje su slabo posećene, pa na ovim plažama možete uživate u miru. Ukoliko ste u prilici obavezno posetite ovu plažz, bez preterivanja kao sa razglednica najlepših svetskih plaža!

Leave a comment