Halkidiki je poznato poluostrvo u Grčkoj, u centralnom delu najveće regije – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa regijom Soluna, a na jugu, istoku i zapadu njegove obale zapljuskuje Egejsko more. Ima ukupno 500 km obale i sastoji se od 3 manja poluostrva („prsta“): Kasandre, Sitonije i Atosa (ili Svete Gore – nezavisnog administrativnog distrikta). Kasandra je idealna za one koji vole dobre plaže i noćni život, Sitonija je mesto za ljubitelje prirode, mira i napuštenih plaža. Najistočniji prst pripada monaškoj zajednici Atos odnosno Svetoj Gori.

Glavni grad Halkidikija je Poligiros, moderan grad u kome se nalazi interesantan arheološki muzej. Prema legendi, Halkidiki je dobio ime kada su se džinovi iz Trakije, Siton i Aton, sukobili oko toga kome će pripasti sirena Palini. To je izazvalo bes kod boga mora Posejdona, koji je bacio svoj trozubac na poluostrvo i tako ga rascepio na 3 dela.

Halkidiki je poluostrvo izuzetne lepote, sa nekim od najboljih i najlepših plaža u celoj zemlji, poznatih po kristalnoj vodi i čistom belom pesku. To je pravi mali raj sa očaravajućim uvalama i zalivima, stenovitim rtovima, sa maslinama i borovim šumama koje upotpunjuju neverovatnu sliku. Na obali postoji 41 plaža koja je označena “plavom zastavicom” – oznakom koju dodeljuje EU za postignuti stepen čistoće i uredjenosti plaže. Stanovništvo se pretežno bavi turizmom i poljoprivredom. Glavni poljoprivredni i izvozni proizvodi su med, masline i maslinovo ulje. U proizvodnji meda zauzima prvo mesto u Grčkoj, a kao turistička destinacija Halkidiki je odmah iza ostrva Rodos, Krit i Krf.

Halkidiki je odličan izbor za opuštajući odmor. Ovo je mesto gde će sva vaša čula da ožive, da li na beskrajnim prostranstvima peska na modernim plažama ili u intimnosti mnogih skrovitih uvala. Sunčane zlatne plaže, duboki i slikoviti zalasci sunca, tradicionalna sela i moderna turistička odmarališta, bogata istorija, kulturno nasleđe i topli ljudi, mediteranska klima i veličanstvene prirodne lepote … sve ovo je ukratko današnji Halkidiki.

Put do Halkidikija

Prosečne temperature

Zdravstvena zaštita

Ekskurzije

Praznici

Lokalni saobraćaj

Korisni brojevi telefona