Skip to main content

Atos  je manje turistički poznat u odnosu na Kasandru i Sitoniju, ali pruža odličnu mogućnost za lep i sadržajan odmor.
Atos je možda jedina destinacija na severu Grčke koju masovni turizam još uvek nije osvojio, mada je iz godine u godinu sve popularnija destinacija.

Najistočniji deo Halkidikija je planina Atos, poznatija kao Sveta Gora, jer na njoj žive samo pravoslavni monasi.

Manastiri - planina Atos
Fotografija: David Mark – Pixabay

Sedište je 20 pravoslavnih manastira, uključujući jedan srpski, bugarski i ruski manastir i čini autonomnu državu pod grčkim suverenitetom. Samo je monasima dozvoljeno da žive na Svetoj Gori, a trenutno na njoj živi oko 2.000 monaha.

Najveći broj manastira izgrađen je na samim obalama Svete Gore, i u kombinaciji sa čarobnom prirodom koja ih okružuje zajedno čine sliku koja će vas svakako ostaviti bez daha.

Na samom prstu postoji nekoliko mesta za letovanje, pa ćemo ih predstaviti redom.

Amuliani ostrvo

Amuliani ostrvo je jedino naseljeno ostrvo Halkidikija, sa površinom od 4,5 km2 i smešteno je na 120 kilometara od Soluna. Do ostrva se stiže trajektom iz luke Tripiti za otprilike 15 min vožnje. Cena prevoza je oko 2€ po osobi, a oko 10€ za auto, a u letnjim mesecima trajekti polaze svakih pola sata.

  • Prvi jutarnji trajekt kreće u u 7:45 iz Tripitija ka ostrvu, a poslednji u 20:05.
  • Prvi jutarnji trajekt sa ostrva ka kopnu polazi u 7:15, a poslednji u 19:45.

Više detalja o rasporedu vožnje pogledjate ovde.

Ostrvo Amuiliani Grčka
Fotografija: frimufilms na Freepiku

Čim stupite na tlo, pođite putem kroz glavno mesto, preko brdašca na drugu stranu ostrva – onu koju gleda ka Sitoniji. Naići ćete na veliki parking, jezerce i prelepu veliku peščanu plažu gde se možete okupati, odmoriti, a i osvežiti u kafiću.

Ostrvo Amuliani ima 600 stanovnika, čiji se život i ekonomija zasnivaju na ribarstvu i turizmu. Pripada opštini Stagira Akantus, oblasti u kojoj je rođen Aristotel.

Na ostrvu postoji nekoliko taverni i ribljih restorana, dovoljno smeštaja, uključujući i nekoliko mesta za kampovanje, barove, minimarkete i radnje. Dugo je nekoliko km, a široko oko 2km.

Izolovani zalivi su idealni za one koji traže mir i odmor, iako ćete ih teško naći prazne u jeku sezone. Glavne plaže su Alikes, Agios Georgios, Megali Ammos i Karagatsia. Većina je vrlo peskovita i možete ih posetiti svojim automobilom, s tim da su putevi do nekih plaža delimično makadamski, ali nisu loši. Na ostrvu postoje i organizovani mini busevi koji voze do plaža, kao i konjske zaprege. S obzirom na to da je ostrvo malo, nema noćnog života niti klubova, a ni posebnih turističkih atrakcija, pa bismo ga preporučili samo porodicama i parovima koji žele miran odmor.

Jerisos

Jerisos se nalazi na 120 kilometara od Soluna, od Poligirosa je udaljen 80 kilometara i sa 3.000 stanovnika jedno je od većih mesta u oblasti Halkidikija, istovremeno i najstariji i najveći grad opštine Stagira Akantus.

To je malo ribarsko mesto koje posetiocima pruža nesvakidašnji osećaj opuštenosti i spokoja. Od nekadašnjih ribarskih kuća nastale su kuće sa apartmanima za različite ukuse mnogobrojnih turista.
Tu su taverne, barovi na plaži, prodavnice, mega marketi i ostali turistički sadržaji.

U blizini Jerisosa je i Arneo, mesto poznato po najvećem broju stogodišnjaka u Grčkoj. 

Jerisos je pre svega mesto za miran i opuštajući odmor, često mu daju epitet romantičnog mesta. Ali to nikako ne znači da nema mesta gde možete upotpuniti svoje vreme, naprotiv, na samom šetalištu pored mora je i nekoliko restorana koji služe svežu morsku ribu od ribara iz Jerisosa. U mestu se nalaze dva velika supermarketa, jedan iz poznatog grčkog lanca Masutis i drugi iz lanca Lidl. Pijaca je utorkom, odlično je snabdevena, a cene povoljnije nego u marketima.

U centru mesta postoji i akvarijum, kao jedan simpatičan i originalan detalj koji je turistima interesantan. Ukoliko se desi da u Jerisosu ima vetra, obično na zapadnoj obali nema, pa vam u tim danima preporučujemo da posetite plažu Ksiropotami na zapadnoj obali, koja je od Jerisosa udaljena oko 5 km.

Na plaži ima suncobrana i još više slobodnog prostora za posetioce sa sopstvenom opremom, kabina za presvlačenje i tuševa. Plaža ima nešto krupniji pesak, dubina je postepena, ali nema dugačkog plićaka. Izborom Jerisosa za letovanje najzadovoljniji će biti oni koji vole mirna letovanja i plaže bez gužve. Na potezu od Jerisosa prema Olimpijadi ima dosta malih i velikih divljih plaža na kojima možete uživati i sami.

Nea Roda

Nea Roda je izgrađena na najjužem delu poluostrva Atos, udaljena 130 kilometara od Soluna. Živopisno selo je popločano uskim uličicama i tradicionalnim kamenim kućama sa dvorištima punim cveća, ali je sa druge strane, poslednjih godina, izgrađeno i dosta novih zgrada. Na suprotnom kraju Nea Rode nalazi se mala luka, gde svakog dana od lokalnih ribolovaca možete kupiti svežu ribu i plodove mora po veoma povoljnim cenama.

Za boravak ovde možete izabrati smeštaj sa pogledom na more i prijateljskom uslugom vlasnika.

Ono što Nea Rodu čini izuzetnom jeste čisto more i prelepa peščana plaža koja poseduje plavu zastavicu Mediterana.

Nea Roda je malo mesto sa lepim, popločanim šetalištem uz more i malom lukom.
Duž malog šelitašita se nižu restorani i kafići sa fantastičnim pogledom na more, savršeni za uživanje u hrani, piću i pogledu. Ima i nekoliko manjih igraonica za decu u okviru kafića. Mesto je savršeno za miran odmor. Nea Roda nema razvijen noćni život, klubove i diskoteke, pa nije atraktivna za mlade željne provoda.

Olimpiada

Olimpiada je predivno selo koje se nalazi u Strimonikus zalivu i udaljeno je od Soluna 95 kilometara. Kombinacija sela sa udobnostima savremenog sveta nudi kompletnu turističku ponudu i privlači posetioce iz svih krajeva Grčke i inostranstva.

Na samo 1 km udaljenosti se nalazi selo Stagira, rodno mesto velikog filozofa Aristotela. Tradicija kaže da je Olimpiada dobila ime po majci kralja Aleksandra Velikog, Olimpijadi. Iskopavanja u Stagiri su započela 1990.godine i predmeti koji su otkriveni izloženi su u muzeju.

Samo letovalište poseduje nekoliko apartmana, taverni, kafića i restoran brze hrane. Ušuškano u brda i zelenilo ovo mesto još uvek nije narušio masovni turizam, a i dalje nema veliki broj smeštajnih objekata.

Iznad celog mesta nalazi se tvrđava sa koje se prelepo vidi celo mesto i more tako da je divno mesto za popodnevnu šetnju ukoliko se zasitite plaže. Početkom jula nemojte propustiti festival koji je posvećen školjkama. U samom mestu se nalaze sve potrebne službe, benzijske pumpe, ambulanta, pošta, supermarketi, prodavnice, taverne, restorani, kafici, prodavnice suvenira i nakita.

Ovo je divno, mirno mesto za pravi odmor, jer nema noćnog života i galame, glasne muzike i stresa.

Tripiti

Tripiti je mala luka koja se nalazi nekoliko kilometara pre Ouranopolisa. Odatle polaze mali trajekti koji povezuju Amuliani ostrvo sa kopnom. To je veoma lepo selo, sa bujnom vegetacijom, lepim plažama i tirkiznom bojom vode.

Idealna je destinacija za one koji žele da pobegnu od gužve, ali žele ipak da budu blizu mesta za izlaske. U turističkoj ponudi, Tripiti nudi nekoliko hotela, soba, studija i apartmana za udoban boravak svakog posetioca. Plaže u okolini su fantastične, a takođe možete posetiti Jerisos i Nea Rodu.

Ouranopolis

Iako je od Soluna udaljen svega 120 kilometara, Ouranopolis nije mesto masovnog turizma. Sa razlogom ga nazivaju „nebeski“ ili „rajski grad“, jer je okružen pravoslavnim svetinjama i kristalno plavim morem.

Iz ove luke isplovljavaju brodovi za najveće pravoslavno svetilište, Agion Oros – Svetu Goru, a ujedno je i luka za ribare koji se predveče vraćaju punih mreža. Postoje dnevne ture brodićima oko Atosa kao i izleti do Drenia ostrvaca. Najveće je poznato kao „Magareće ostrvo“ i tu ima dobrih peskovitih plaža i letnja taverna.

Odmah pored luke, dominira vizantijski toranj Prosforio.

Ovo impozantno zdanje iz 14. veka najbolje je očuvani hram na Halkidikiju. Danas je to jedinstven muzej hrišćanskih antikviteta i simbol grada.

Šetalište na zapadnoj strani sela, pored luke, ima niz restorana i kafića. U mestu takođe postoje apoteke i turističke radnje, kafići i taverne, kao i minimarketi i pekare.

Ono što je posebno interesantno kada je ovo letovalište u pitanju, jeste što skoro svako jutro turisti imaju priliku da kupe svežu, tek ulovljenu ribu od lokalnih ribara, ali i da piju vino koje je pripremljeno na obližnjoj Svetoj Gori u nekom od mnogih pravoslavnih manastira.

Samo mesto je vrlo simpatično ima poseban šarm, veliki broj prodavnica i taverni. S obzirom na to da u mesto svaraćaju vernici na putu do Svete Gore postoji i veliki broj prodavnica u kojima možete kupiti ikone, kandila, tamjan…

Plaža u mestu nije posebno lepa, ali u blizini se nalazi nekoliko luksuznih hotela sa lepim plažama koje mogu koristiti i posetioci koji nisu gosti hotela. Najznamenitija zgrada je vizantijski toranj Prosforio, koji se nalazi pored luke. Sagradio ga je manastir Vatopediou u 14.-om veku. To je visoka kamena struktura sa uskim prozorskim prorezima, a na gornjim spratovima su drveni balkoni. Toranj je restuiran i sada radi kao muzej hrišćanskih antikviteta.

Stratoni

Mesto Stratoni leži u zalivu, oko 102km od Soluna, i datira iz sredine 19.-og veka iako je 1932. jako oštećeno zemljotresom i veći deo sela je u potpunosti ponovo izgrađen.

Leave a comment