Više od 60 događaja i festivala održava se na Halkidikiju svakog leta, čineći da vaš odmor bude ispunjen, poseban i jedinstven. Pored kulturnih festivala ima i brojne verske praznike u slavu svetaca zaštitnika naselja, pa vas crkvene povorke uz učešće velikog broja meštana ne bi trebalo iznenaditi. Grci su pobožan narod koji dosta drži do vere i veliki broj manastira, crkava i kapela to samo potvrđuje.

Verski i državni praznici

Verski praznici koji se ujedno praznuju i kao državni su: 1.januar – Nova Godina; 6.januar – Bogojavljanje; Katara Deftera (Čisti Ponedeljak) je prvi dan uskršnjeg posta; 25.mart – Dan nezavisnosti, najveći nacionalni praznik (na ovaj dan 1821.godine počeo je oslobodilački rat protiv Turaka); Uskrs; 1.maj – Praznik rada; Dan Svetog Duha –  50-og dana posle Uskrsa; 15.avgust – Uspenje Presvete Bogorodice; 28.oktobar – nacionalni praznik „OHI“; 24.decembar – Badnje veče (1.dan); 25.decembar – Božić (od 1924.godine u Grčkoj se praznuje po julijanskom kalendaru).

Festivali

Februar:

Simandra blizu Olintosa, Karneval: Najveća karnevalska parada na Halkidikiju održava se poslednjeg ponedeljka u februaru, u Simandri blizu Olintosa. Žene su tog dana obučene u tradicionalne nošnje, a posetiocima se nudi vino i tradicionalna grčka kobasica.

Maj:

02.05 – N. Olynthos, Polihrono: Folk festival Agh. Athanasiou;

24.05 – Nea Skioni: Folk festival Agh. Triados;

21.05 – Hanioti, Ouranoupolis: Folk festival Konstantinou & Elenis.

Jun:

Krajem juna u Siviriju se održava godišnji Kasandra festival u velikom teatru na otvorenom. Ovo je jedan od najznačajnijih festivala na Halkidikiju, poznat po kvalitetnim kulturnim dešavanjima. Mnogo poznatih umetnika kako iz Grčke tako i iz inostranstva prodefilovalo je ovde, a neki od njih su i B.B. King, Ray Charles, Nana Mouschouri, N. Kazakos i mnogi drugi.

Pored koncerata, predstava, ovde se održavaju i razne izložbe i kulturne večeri.

Jun - Septembar

Sani, Letnji festival pesama i zabave

Sani je naselje poznato po Letnjem festivalu pesama i zabave koji traje od juna do septembra, uz izvođenje najboljih klasičnih grčkih dela, od strane najpoznatijih autora, glumaca i muzičara. Festival se održava u prirodnom amfiteatru na brdu u blizini srednjevekovne tvrđave.

Jul:

6. i 7.jul, Olympiada – Festival školjki– svake godine, na praznik Agia Kiriaki, održava se festival školjki;

Druga nedelja jula, Nea Moudania – Festival sardine: kulturna dešavanja traju 6 dana. Festival se završava u nedelju, festivalom sardine, kada se grilovane sardine i belo vino poslužuju besplatno posetiocima. Proslava se obično produži do ranih jutarnjih časova narednog dana;

19-23.jul, Halkidiki – Dance Xperience Festival: strani i grčki izvođači i DJ-evi za 5 dana festivala nude jedinstveno putovanje u svet muzike za mlade. Prvi festival održan je 2011. godine i već te i naredne godine svrstao se u red najboljih festivala Grčke. Lokacija festivala nije unapred poznata, osim što se zna da će biti održan u nekom od kampova na obali mora;

Poslednja nedelja jula, Nikiti – Plivački maraton preko zaliva Toroneos: plivački maraton preko zaliva Toroneos održava se svake godine u poslednjoj nedelji jula. Učesnici su obično plivači iz celog sveta koji dolaze na takmičenje koje počinje u letovalištu Kalitea na Kasandri i završava se na plaži u Nikitiju na poluostrvu Sitonija. Plivači su tako u prilici da plivaju oko 26 km dug maraton;

Poslednji ponedeljak u julu, Nea Roda: Festival sardine u Nea Rodi, manifestacija slična onoj koja se održava nešto ranije u Nea Moudanii;

Poslednja tri dana jula, Olintos – Festival masline: svake godine, poslednja 3 dana jula obeležena su festivalom masline koji se održava u Olintosu. Poslednjeg dana održava se oncert, a posetiocima se nude cipuro (tsipouro, vrsta uzo-a) i masline.

Avgust:

1-30.avgust, Poligiros: Festival tradicionalnih igara, koncerti pevača, umetnika i bendova;

15.avgust: popularni folk festivali u mnogim mestima, a neki su u Afitosu, Kriopigiju, Olimpiadi, Paliouriju i Sartiju.

Septembar:

2-5.septembar, Agios Mamas: tradicionalni vašar koji se održava na prostoru ispred crkve i okuplja veliki broj posetilaca iz okoline. U toku vašara održavaju se i različite kulturne manifestacije.

Put do Halkidikija

Prosečne temperature

Zdravstvena zaštita

Ekskurzije

Praznici

Lokalni saobraćaj

Korisni brojevi telefona