T opla leta, prelepe plaže sa skrivenim uvalama, tirkizno plavo more i gostoprimljivost domaćeg stanovništva su sinonim za Halkidiki. Halkidiki, koji se sastoji od tri poluostrva – Kasandre, Sitonije i Atosa, nalazi se na severu Grčke u Egejskom moru.

Na poluostrvu Kasandri, koje je naročito popularno kod naših turista, nalaze se poznata i rado posećena letovališta Hanioti, Kalitea, Pefkohori, Sani. Poluostrvo Sitonija, sa najlepšim plažama na Halkidikiju, pokriveno je borovim šumama i predstavlja pravo mesto za letovanje sa bogatom ponudom smeštaja. Otkrijte Vurvuru, Nikiti, Sarti, Neos Marmaras itd…Polustrvo Atos-Sveta Gora je dom za gradove Olimpiada, Jerisos, Ouranopolis. Glavni grad Hakidikija je Poligiros, sa svojim fascinantnim Arheološkim muzejom i lavirintom ulica u starom gradu.

Kosmopolitski grad Solun, samo 100 kilometara od Halkidikija, ima prelepu luku, muzeje, kulturne objekte, prodavnice, restorane i mnogo toga. Bilo da ste u potrazi za mirnim porodičnim odmorom, odmorom sa prijateljima ili romantičnim odmorom za dvoje, onda je Halkidiki savršen izbor jer nudi za svakoga po nešto.

Halkidiki ima tipičnu mediteransku klimu, sa toplim suvim letima i blagim zimama. Od maja do kraja septembra temperature su obično 20°C – 30°C, često sa preko 12 sunčanih sati dnevno, a uslovi idealni za sunčanje i opuštanje na plažama. Visoke letnje temperature su ublažene blagim povetarcem. Ima preko 300 sunčanih dana, najviše temperature su tokom jula i avgusta i mogu biti 34°C, a najniže temperature su između decembra i februara i kreću se u rasponu od 3°C do 19°C. Detaljnije podatke o vremenskim uslovima na Halkidikiju pogledajte u sledećoj tabeli:

Put do Halkidikija

Prosečne temperature

Zdravstvena zaštita

Ekskurzije

Praznici

Lokalni saobraćaj

Korisni brojevi telefona