Solun – obilazak i šoping

Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj i glavni grad grčke oblasti Makedonija. Na ostalim jezicima (i na grčkom), njegovo ime je Tesaloniki (Thessaloniki) – po imenu sestre Aleksandra Velikog.

Između Atinjana i Solunjana postoje sitne lokalne „nesuglasice“, oko toga čiji je grad lepši i značajniji. Grad je osnovan pre 3000 godina i prepun je istorijskih znamenitosti, prodavnica i restorana.

U Solunu možete naći za svačiji ukus po nešto. Prošetajte pored Bele kule koja je simbol grada, obiđite sajmište, univerzitetsko područje, Galeriju umetnosti, spomenik Rotondu, Citadelu i gradske zidine, odakle ćete imati veličanstven pogled na Solun. Prošetajte do najveće crkve u Grčkoj, crkve Svetog Dimitrija koja je bogata srednjevekovnim mozaicima. Pod pretpostavkom da u Grčku dolazite u letnjem periodu, za obilazak Soluna nemojte birati dane vikenda, jer je saobraćaj toliko gust, da vam se može desiti da ostanete satima „zaglavljeni“ u koloni. Iskoristite vreme da popijete kafu pored mora ili „šopingujete“. Jer u Solunu nema čega nema…garderoba, razni začini, kožni predmeti, keramika, itd. A na kraju uživajte u nekoj taverni uz sveže pripremljenu ribu i vrhunska vina.

Waterland - Aquapark

Unajvećem akvaparku u ovom delu Evrope, moći ćete da probate bazene sa talasima, masažama, uključujući i reku Lazy. Tu su i bazeni za mališane i ostrvo pirata sa vodenim topovima. Možete uživati u obrocima na sunčanim terasama i kafićima. Radno vreme: vrata se otvaraju u 10h, a zatvaraju u 18h/19h/20h u zavisnosti od sezone (proveriti na sajtu). Ostale informacije: karta uključuje jedan ormarić po porodici i osveženje za decu. Ne zaboravite da ponesete kremu za sunčanje, peškire, vodu i naravno fotoaparat.

Petralona pećina

Petralona pećina se nalazi na približno 40-tom kilometru od Soluna ka jugu u blizini mesta Nea Moudania, na 300 metara nadmorske visine u podnožju planine Katsika na Halkidikiju. U njoj su pronađeni ostaci pećinskih ljudi i veoma je interesantna za razgledanje. Kao i u većini drugih pećina, i ovde se nalaze stalaktiti i stalagmiti. U lavirintu podzemnih kanjona i svodova speleolozi su otkrili kosti mnogih životinja, kao što su medvedi i lavovi, rani oblici nosoroga, divljih svinja, konja, kornjača. U podnožju brda postoji parking za sve koji žele da posete pećinu, a došli su sopstvenim vozilom. Na ulazu u pećinu nalazi se muzej, a ispred pećine se kupuje kartu po ceni od 7€ (važi i za muzej), nakon čega se čeka da se pojavi vodič, koji preuzima grupu i vodi u obilazak pećine. Pećina je otvorena za posetioce svakog dana od 9h. U samoj pećini nije dozvoljeno ni  fotografisanje, niti snimanje (u muzeju je dozvoljeno).

Manastiri i poseta Atosu

Planina Atos (Sveta Gora) je najstariji preživeli manastirski region u svetu, koji datira od pre 1000 godina. To je autonomni, samoupravni region koji zauzima veći deo poluostrva Atos. Planina Atos ima oko 20 velikih manastira, 12 isposnica i oko 700 ćelija i utočišta i, usled svoje izolacije, smatra se jednim od najočuvanijih pejzaža u Grčkoj. Manastiri su skriveni među šumovitim klisurama i posmatraču izgleda da im je nemoguće prići. Drevna umetnička dela monaha u manastirima su izvanredna, što ih pretvara u žive muzeje. Većina ima obimne kolekcije rukopisa, ikona i zlatnih i srebrnih predmeta. Verska pravila su strogo propisana i ženama nije dozvoljeno da kroče na Svetu Goru. Muškarcima jeste, ali uz dozvolu koju je teško dobiti i posete sa noćenjem se mogu dogovoriti jedino unapred sa nekim od manastira. Velika većina turista su ograničeni na ture brodovima oko poluostrva i posmatranje manastira putem kamera i dvogleda. Poseta planini Atos nije jednostavna i potrebne su pripreme i borba sa grčkom birokratijom. Dozvoljeno je samo 100 pravoslavnih i 10 nepravoslavnih posetilaca dnevno. Prvo treba da se obratite Birou hodočasnika i to dosta unapred, barem šest meseci. Ukoliko planirate letnju posetu, manastiri mogu biti puni hodočasnika, ali van sezone ih je tek nekoliko.

Siviri – Sani pešačka tura

Sa zadivljujućim pogledom na more, ovo je jedan od najlepših delova Halkidikija za šetnje. U zavisnosti od dela sezone ove šume obiluju zečevima, gušterima, kornjačama i leptirima,. Na pola puta između Sanija i Sivirija (oko 5 km) nalazi se područje sa drevnim iskopinama, pored kojeg možete prošetati. Područje je stanište jedinstvenih prirodnih bogatstava koje se ne mogu pronaći nigde drugde na Halkidikiju. Zbog neravnina i ponekih litica, šetnja nije pogodna za one koji pate od vrtoglavice, kao ni za malu decu.

Meteori

SSvi koji vide Meteore prvi put požele ponovo da se vrate. Kao što im i ime kaže, pejzaž oko njih izgleda kao da su stene popadale s neba. Želeći da se približe Bogu, monasi su izgradili manastire na vrhovima stena i živeli su kao pravi pustinjaci više od 600 godina. Svaki manastir je veoma bogat freskama, ikonama i komplikovanim rezbarijama. Danas, imamo šest manastira: 1 ženski i 5 muških koji su uvršteni na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. S obzirom da se svi manastiri nalaze na visokim, uglančanim stenama, do svakog od njih pojedinačno, dolazi se usponom od par stotina stepenika. Jedini od šest manastira koji je takođe na steni, ali se do njega bez pentranja može doći jednostavnim prelaskom preko mostića, je ženski manastir Sveti Stefan. U gradiću ispod Meteora postoji radionica ikona. Možete da vidite kako se prave ikone i kupite njih ili nešto drugo od bogatog izbora u prodavnici suvenira. Ulaz u svaki od manastira se naplaćuje 2€ po osobi, a radno vreme morate proveriti pre polaska. Za obilazak Meteora izaberite jedan od dana vikenda. Tada je verovatno i najveća gužva, ali su jedini dani kada svi manastiri rade. Važna napomena: za ulazak u manastire obavezna je odgovarajuća garderoba. Dame ne mogu nositi kratke suknje i moraju imati duge rukave. Muškarcima nije dozvoljeno da nose šortseve.

Put do Halkidikija

Prosečne temperature

Zdravstvena zaštita

Ekskurzije

Praznici

Lokalni saobraćaj

Korisni brojevi telefona