Skip to main content

Sitonija

Sitonija je srednje poluostrvo Halkidikija, najsunčanijeg predela severne Grčke. Nalazi se između poluostrva Kasandra, koja je na zapadu, i Atosa na istoku. Poznata je po skrovitim plažama okruženim borovom šumom, malim lukama, šetalištima, vrtovima oko hotelskih kompleksa, malim ribarskim mestima, bogatom noćnom životu. Brdovitija je od Kasandre i poznata po proizvodnji izvanrednog vina, meda i maslinovog ulja.

Upravo najviše nedoumica naših putnika jeste koji deo Sitonije izabrati za letovanje?! Koji god deo Sitonije da izaberete, videćete predivne zlatne peščane plaže u tajanstvenim uvalama, sa kristalno čistom vodom, iznad kojih se spuštaju padine prepune borovih šuma.

Nakon mesta Nikiti nailazite na raskrsnicu za odvajanje za istočnu i zapadnu stranu Sitonije. Levo skrećete ako idete u Vurvuru, Sarti i Sikiu – istočni deo, a desno ako idete u Neos Marmaras i Toroni, zapadni deo Sitonije. Idemo redom, prvo mesto na koje nailazimo je:

Agios Nikolaos

Mesto je udaljeno oko 110 km od Soluna i nalazi se na mestu gde počinje poluostrvo Sitonija. Sa više od trideset kilometara čistih plaža, sa lepim živopisnim uvalama i veoma čistim morem, ovaj potez predstavlja zaista nešto posebno. Danas, sa stalnom populacijom od 2.500 stanovnika koji se bave proizvodnjom čistih i dobro poznatih proizvoda ovog mesta: vina, tsipoura, ulja, meda, ribe, a najviše od svega se bave turizmom.

U centralnom trgu sela, gde se spajaju prošlost i sadašnjost, posetioci mogu da uživaju u dobrom jelu uz tradicionalni prirodni tsipouro Agios Nikolaosa. Takođe možete uživati u magiji koja vlada na ovom trgu tokom trodnevne kulturne proslave praznika Agia Paraskevi, koja dostiže svoj vrhunac 26. jula. Posetioci mogu osetiti duh prošlosti i uživati u očaravajućem gostoprimstvu domaćina. Svakog petka se na trgu organizuju tradicionalne grčke večeri, a više o tome pogledajte ovde.

Manja luka Ormos Panagias je na samo 2.5km od Agios Nikolaosa i odavde kreću dnevni obilasci poluostrva Atos, kao i odlasci na ostrvce Amuliani.

Vurvuru

Udaljen je od Soluna oko 110 kilometara. Za letovalište Vurvuru su karakteristična mala stenovita ostrva, pećine, čisto more, peščane plaže i šumski predeli. Takođe samo mesto nema centar i klasično šetalište, a put se odvaja u glavnu ulicu mesta Vurvuru i prati obalu. Sa leve strane puta su razne vile, apartmani i studija koja se nalaze na samoj plaži i svaki od njih ima svoj deo plaže. I sa desne strane su razni objekti u ponudi, s tom razlikom što morate da prelazite put do plaže. Naspram mesta se nalazi nekoliko ostrvaca od kojih je najpoznatije Diaporos. Tamo ćete naići na najčistiju tirkiznu boja mora, a takodje možete otrkiti najlepše i najizolovanije plaže Halkidkija. Uveče možete uživati u restoranima koji se nalaze na samoj obali i uživati u veličanstvenom pogledu.

Sarti

Sarti je letovalište koje se nalazi na 140 kilometara od Soluna. Plaža u Sartiju je prostrana, sa prelepim sitnim šljunkom i do nje se lako stiže urednim i uređenim uličicama. Prostire se celom dužinom letovališta, a okruženje obiluje pravim malim prirodnim draguljima – prelepim malim uvalama i plažama koje su okružene šumom. Sa plaže se pruža očaravajući pogled na zaliv Svete Gore i obrise vrhova planine Atosa. Ovde talasi ponekad mogu biti zaista veliki, kada se nikako ne preporučuje kupanje lošijim plivačima i deci.

Sikia

Južno od Sartija nalazi se mesto Sikia koje se sastoji iz dva dela – selo unutar kopna i plaže Paralia Sikia. U pitanju je jedno od najstarijih sela na Halkidkiju. Mesto je udaljeno oko 150 kilometara od Soluna i ima oko 3 hiljade stanovnika. Nalazi se na oko 3 km od obale mora, ali obuhvata i oblast od nekoliko plaža u blizini. Postoje pekare, prodavnice, nema neko reprezentativno šetalište, a za veću nabavku treba otići do Sartija. Cene smeštaja su niže nego u ostalim delovima Sitonije, tako da ako vam nije bitna udaljenost apartmana od mora, a želite da prođete jeftinije sa smeštajem, možda će Sikia biti pravi izbor za vas i vašu porodicu. Sikia je mirno mesto, za prave ljubitelje prirode.

Kalamici

Najjužnije letovalište na istočnoj obali Sitonije je Kalamici. U pitanju je malo, mirno mesto za porodični odmor koje se nalazi na jugoistočnoj strani poluostrva Sitonija, oko 150 kilometara od Soluna. To je prelepa uvala, zaštićena od talasa i vetrova, sa prostranom peščanom plažom, daleko od buke i noćnog života. Mirno mestašce, bez mnogo dešavanja, sa nekoliko kuća, kafića i restorana, idealno za uživanje roditelja sa decom. U ovom mestu nećete naći puno supermarketa, prodavnica suvenira i garderobe. Ako vam je prioritet odmor, daleko od buke, saobraćaja i gužve, onda je Kalamici mesto za vas. Plaža je lepa, ima suncobrana i ležaljki oko kafića, koje koristite besplatno ako poručite piće. Pesak je sitan i mekan, a voda bistra, sa postepenim prelaskom u dubinu.

Leave a comment