Skip to main content

U koliko letujete u Pefkohoriju i okolini, preporučujemo Vam krstarenje zalivom Toroneos koji se nalazi izmedju Sitonije i Kasandre. Ako ste na letovanje došli u sopstvenoj režiji, u svim većim mestima poput Kalitee, Haniotija, Polihrona, Pefkohorija, u centralnim ulicama postoje specijalizovane agencije koje nude ekskurzije pa tu možete rezervisati i platiti izlet, kao i na samom molu u Pefkohoriju.

Cena krstarenja, u zavisnosti od agencije i mesta iz kog krećete, iznosi 20 – 25 € po osobi. Za malu decu do 6 godina izlet se ne plaća, dok za stariju se izdvaja polovina ugovorene cene. Za veći broj putnika moguće je dobiti određeni popust. U cenu je uključen ručak i jedno piće, a inače u ponudi imate sve vrste pića i kafa za osveženje, koje se naplaćuju.

Za ljubitelje ronjenja, predviđena je pauza kod ostrva Kelyfos, gde će biti organizovano skakanje sa broda i kupanje na sredini zaliva. Nemojte se iznenaditi ukoliko naletite na delfine. Krstarenje se sastoji iz tri dela pa idemo redom.

Kupanje na plaži Toroni

Od Pefkohorija do mesta Toroni na Sitoniji potrebno je oko 1.5h vožnje brodićem. U mestu Toroni, po kome i sam zaliv nosi naziv, susrešćete se sa nestvarno lepim peskom na plaži, koji prekriva čitavu obalu. Pauza traje oko sat i po, gde imate vremena i da se okupate i prošetate plažom. Na ulazu u Toroni iz pravca Porto Koufo, nalaze se ostaci starog utvrđenja koji datiraju iz 3. veka pre nove ere. Brod se inače usidri u neposrednoj blizini, pa se i tu možete prošetati ukoliko nije prevruće, jer se odatle pruža prelep pogled na Toroni.

Nakon opuštanja i kupanja u Toroniju, sledi ručak na brodu i nastavak izleta. Za ručak dobijate 5 ćevapčića, beli pirinač, malo tzatziki salate, čašu soka i dva parčeta hleba.

Neos Marmaras

Po povratku na brod sledi kraća vožnja (možda nekih pola sata) do Neos Marmarasa, jednog od najvećih i najpopularnijih mesta na Sitoniji. Pravo je kosmopolitsko mesto, a i nije bez razloga u blizini kompleksa Porto Carras. Najveći broj smeštajnih objekata se nalazi u brdu, tako da ukoliko volite planinarenje, ali i more, ovo je idealno mesto za vas. Gradska plaža je odličan izbor za kupanje, a u blizini Neos Marmarasa se nalazi nekoliko prelepih plaža. Pauza nije dovoljna da se obiđe samo mesto, ali svakako je treba maksimalno iskoristiti. Nema kupanja, ali je predviđena šetnja osim ako nije prevruće, jer je u pitanju najtopliji deo dana.

Kupanje i skakanje sa broda kod ostrva Kornjača

Pošto se završi sa obilaskom grada, plovi se dvadesetak minuta do ostrva Kornjača, gde vas čeka polusatno pristajanje i skakanje sa broda, što predstavlja jedinstven i nesvakidašnji doživljaj. Za kraj ovog predivnog dana, hranjenje galebova upotpuniće doživljaj, a čak možete naleteti i na delfine. Kažu da je ostrvo dobilo naziv po obliku jer iz daleka podseća na jednu džinovsku kornjaču. Samo ostrvo nije naseljeno, jer na njemu nema izvora pijaće vode. Hrabriji će skakati sa palube u more, a ovi manje hrabri mogu sebi priuštiti silazak niz namenske stepenice za ovo neobično kupanje u prelepom tirkiznom Egejskom moru. Ako letujete na Sitoniji, slično krstarenje se organizuje iz Neos Marmarasa, sa razlikom što se prvo kupanje ne organizuje u Toroniju, već na plaži Ksenia (Xenia beach).

Leave a comment