Skip to main content

Putovanje na more deci može biti naporno. Ne samo zbog dužine puta, nego i zbog toga što moraju da budu na jednom mestu nekoliko sati, a pauze ne mogu da im nadoknade potrebu za igrom i kretanjem. Sa druge strane, kada stignete na svoje odredište, bilo bi najbolje da i vi i deca iskorisite sve potencijale destinacije, odmorite se i zabavite. Dobro je da ponesete i neke kreativne ideje za zanimaciju i da im se povremeno pridružite u igri. U ovom tekstu želimo da vas podsetimo na igre koje ste možda zaboravili i da vam damo neke nove ideje.

Društvene igre nisu prevaziđene

Najpre da se podsetimo igara koje su i vama dobro poznate. Zašto ne biste poneli „Čoveče ne ljuti se“? Nije najzgodnija igra za plažu, ali za večernje druženje u sobi sigurno je dobra opcija. To je igra kojom se vežba koncentracija, bilo da učestvuju dva, tri ili četiri takmičara. Pored toga, zbog malih figura, mlađa deca podstiču razvoj sitne motorike i pažnje. Karte ili jamb su takođe uvek dobra opcija i za starije. Društvene igre su dobra opcija, pa makar odigrali samo jednu porodičnu partiju tokom celog letovanja.

Igre rečima

Kaladont, Na slovo na slovo, asocijacije, pevanje, sastavljanje pesama, pogađanje pesama, sve su to igre koje su zgodne za bilo koju situaciju. Neka deca ih vole više, neka manje, ali su bez sumnje odlične za „razvijanje vijuga“. Imitacije su takođe uvek zabavne, bilo da se radi o poznatim ličnostima ili o ljudima iz vašeg okruženja. Možete da prepričavate pesmice koje su im već poznate pa će deca dobiti malo drugačiju perspektivu o junacima o kojima su toliko puta pevali. Pitajte ih da li se paprika sadi samo u Africi, da li samo miš može da sedne u džip… Podstaknite ih da razmišljaju o poznatim sadržajima i da ih obrađuju na drugačiji način. Predškolcima i malim školarcima to može posebno da bude zanimljivo.

Igranje sa nagradom

To je ono što uvek pali! Naročito kod dece koja imaju razvijeniji takmičarski duh. Nagrada može da bude simbolična: najveća porcija sladoleda, suvenir ili nešto slično što možete ostvariti na licu mesta. Možete se podeliti u timove, pridružiti ljudima koje upoznate. Decu naročito podstiče da se angažuju kada mogu timski da osvoje neku nagradu, a time razvijaju timski duh. Dopustite da i deca učestvuju u određivanju pravila. To će im pričiniti dodatno zadovoljstvo.

Stare dobre igre u pesku

Deci je generalno zanimljivo da nešto prave i preoblikuju rukama. U vrtiću i školi se koriste plastelin i glina, a na moru je to pesak. Najbolje da od kuće ponesete lopatice, grabuljice i sve ono što spada u set za plažu da ne biste morali da kupujete na licu mesta po skupljoj ceni. Ove igre su preporučljive baš zbog toga što se deca i umno i telesno angažuju i uživaju u procesu pravljenja. I ovo su igre u kojima možete da im se pridružite. Ukoliko pesak nije dovoljno sitan da biste pravili neke figure, možete da skupljate kamenje i da ih grupišete po oblicima i nijansama boja.

Igre na plaži

Odbojka, dobacivanje, šutiranje, fudbal na plaži, između dve vatre… postoji toliko opcija da će deca sama dati ideje za koje niste ni znali. Badminton je takođe veoma praktičan jer je oprema lagana i ne zauzima mnogo mesta. Ako ga do sada niste koristili, možda je pravo vreme da unesete ovu novinu. Čak i samo trčanje po pesku ili trkanje do vode može da bude dobra zabava.

Tablet i ostali uređaji

Danas su tableti i mobilni telefoni neizostavni deo zabave na putovanjima. Ali upravo se pamte oni momenti kada smo se zabavljali i družili bez ekrana, zar ne? Pokušajte da vam to bude poslednja opcija i da deca provode vreme radeći stvari koje će se bar malo razlikovati od njihove svakodnevice. Tablet vam može biti pomoćno sredstvo za neku kreativnu igru: ako prvo slušate pesmice, onda deca mogu da naprave crtež koji će predstavljati sadržaj pesmice. Bilo bi najbolje da tablet i telefon ne budu sami po sebi svrha.

Igračke ponete od kuće

Nije loše da vam neke omiljene igračke prave društvo na putovanju. Ako nemate baš mesta u koferu ili kolima, možete da odaberete maksimalno tri, da bi klinci učili da improvizuju i da se zabave sami. Možda će novu omiljenu igračku ili zabavu otkriti upravo na ovom letovanju.

Nadamo se da će vam ovi predlozi pomoći da se podsetite da letovanje daje bezbroj načina za zabavu. Neće svim uzrastima sve igre biti podjednako zanimljive, ali naši predlozi imaju za cilj da vas podstaknu da se družite i da provodite vreme na kreativan način. Dobro će vam doći da se i sami prisetite kako je biti dete i uživati u igri. Setite se da niste uvek u prilici da kvalitetno provodite vreme sa decom, ali vreme provedeno u zajedničkoj igri je ono što ćete svi najradije pamtiti. Deca će vam sigurno uzvratiti na svoj način.

Leave a comment