Skip to main content

Solun, jedan od najstarijih gradova Evrope, grad neverovatnog šarma koji je uvek spreman za turiste, i naravno nezaobilazna stanica za sve koji letuju u Grčkoj, a naročito na Halkidikiju.

Jedna zanimljivost je da je ovaj grad dobio ime po sestri Aleksandra Velikog koja se zvala Thesaloniki, kako se na grčkom i zove. Iz Srbije, od Beograda do Soluna ima 630 km a možete stići i direktnom linijom Air Srbije. Pored aviona, do Soluna možete još jedino stići kolima ili autobusom. Ekspresni voz, koji saobraća na relaciji Solun-Beograd i obrnuto, samo vikendom saobraća po važećem redu vožnje do krajnjih odredišta, a radnim danima do Đevđelije. Putnici koji koriste ekspresni voz tokom radnih dana, imaju organizovan prevoz autobusom od Đevđelije do Soluna. Ukoliko idete kolima, uzmite u obzir da je vikendom u letnjom periodu prilaz gradu zakrčen zbog velike saobraćajne gužve, pa vam se može desiti da duže vreme budete zaglavljeni.

Najbolji dani za posetu Solunu

Ukoliko Solun posećujete na jedan dan, treba uzmete u obzir da ponedeljkom i sredom mnoge radnje rade skraćeno, a muzeji i spomenici kulture ne rade ponedeljkom. Takođe je dobro znati da mnoge privatne radnje rade dvokratno i prave pauzu od 14-17 h.

Kada stignete u centar Soluna, imajte na umu da kola možete parkirati u garažama kojih ima mnogo na potezu od luke Solun do Bele Kule i gde se korišćenje naplaćuje po satu od 2.5 do 10 EUR, ili možete parkirati na ulici gde nađete slobodno mesto i na prvom kisosku kupiti parking kartu koju ćete zakačiti sa unutrašnje strane šoferšajbne (cena je od 3-5 EUR za ceo dan). Subotom od 15h do ponedeljka do 08 h, javni parking je besplatan u Solunu.

Šetalište

Šetaliste uz more od luke do Bele Kule bi za početak obilska Soluna svakako bio naš izbor. Belu Kulu smatraju najznačajnijim simbolom Soluna, a ova kula je u stvari vizantijski toranj iz 12. veka koju je izgradio Sulejman Veličnastveni, a koja danas pretvorena u Vizantijski muzej. U njoj su i dalje zatvorske odaje jer je nekada služila kao zatvor a sa vrha se pruža divan pogled na luku i centar Soluna. Ulaz je 2 EUR ali ima šta i da se vidi, jer ćete penjući se stepenicama do vrha proći istoriju celog Soluna.

Negde na pola šetalista sigurno ćete ugledati predivni Aristotelov Trg, samo srce Soluna. Ovaj trg je okužen luksuznim hotelima, restoranima i kafeima, a jedan od njih je i popularni kafe Gordon našeg poznatog košarkaša Peđe Stojakovića. U nastavku se nalazi lep park i pijaca Modiana, uvek odlično snabdevena svežim namirnicama koju treba obavezno posetiti ako imate vremena.

Shopping

U neposrednoj blizini nalazi se čuvena Tsimiski (Cimiski) ulica, glavna gradska šoping ulica ispunjena radnjama svestski poznatih marki i sa nekoliko višespratnih robnih kuća, koje u svom sastavu imaju i druge zabavne sadržaje. Kada iz ove ulice skrenete u ulicu Agias Sofias, dočekaće vas veliki broj domaćih brendova po veoma povoljnim cenama. Ovde možete dugo i neometano šetati obzirom da je ulica namenjena samo pešacima i svakako uživati u šopingu jer su leti uglavnom snižene cene. Kako se budete približavali moru, naićićete na na butike prestižnih marki poput Louis Vuitton i Emporio Armani, a takvih najviše ima u ulici Proxenou Koromila, koja se nalazi tik uz more. Kada se umorite od šetnje, naša preporuka je da pronađete svoje mesto u hladu u aveniji Nikis gde je smešteno bezbroj kafea i restorana čije bašte gledaju direktno u more, i osvežite se uz grčki frape (ovo je zapravo hladni Nes sa vodom).

Šoping centar “Cosmos”

U slučaju da ste se u Solun uputili samo i isključivo zbog šopinga, posetite i šoping centar Cosmos koji se nalazi 5 km od aerodroma, blizu predgrađa Kalamaria, u ulici E. G. Olympou 106. Cosmos je omiljena destinacija naših turista na povratku sa letovanja jer nudi ogroman izbor brendova koji se kod nas ne mogu naći, a rasprodaje kreću sredinom jula i traju oko mesec dana. Tu je naravno u Jumbo, za kupovinu svih kućnih potrebština i stvari za decu po vrlo povoljnim cenama, koji se nalazi na tri lokacije. U blizini se nalazi i Ikea, pa je ovo dobar izbor i za one koji nisu u prilici da posete Ikeu u Beogradu.

Ukoliko ste romantična duša, posetite i Ano Poli. Ovaj deo grada se smatra starim gradom, i sa svojim tihim ulicama i dvospratnim zgrdicama predstvlja samu dušu Soluna. Ovo je najstrmiji deo grada ali se zato odatle pruža najlepši pogled. Napravite pauzu za kafu i sedite u jedan od ovih kafea kako biste osetili duh ovog kvarta, uvideli arhitektutu okolnih zdanja i udahnili Solun. Ano Poli je inače na UNESCO-voj listi kulturne baštine i radi očuvanja tradicionalnog izgleda, zaštićen je od strane Grčke vlade.

Aqua park

Fotografija: Waterland.gr

Ako želite dodatnu zabavu pored obilaska samog grada, a pritom letujete sa decom, bilo bi odlično da postetite akva park koja se nalazi na nekih 15 km od Soluna. Kada krenete ka Halkidikiju, skrenite levo kod sela Tagarades i tu ste. Cena ulaznice za odrasle je 14,5 EUR, a za decu od 4-14 je 11 EUR, a ukoliko dođete 3 sata pred zatvaranje, platićete 9 EUR po osobi, pa to može biti dobra opcija da se odmorite nakon šopinga. Radno vreme je od 10-18h u junu, odnosno do 19h u julu i do 20h u drugoj polovini jula. Inače, Waterland u svom sklopu poseduje kafiće i restorane, hitnu pomoć i 1000 parking mesta, a godišnje ga poseti i do 130. 000 ljudi!

Zoo vrt

Fotografija: WikiMedia.org

Još jedna opcija nedaleko od Soluna, u okrugu Tesalija, jeste i solunski zoološki vrt u predivnoj četinarskoj šumi koji se prostire na 33.000 m2, što takođe može da bude nezaobilazna stanica ukoliko letujete sa decom. Radno vreme vrta je od 9-19 h, a dobra vest je da je ulaz besplatan.

A ako želite još malo mora, kažu da je Parea najlepša Solunska plaža, mirna, otmena i čista. Nalazi se na 20 km od Soluna, u sklopu hotela Golden Star, voda je plitka i pravi je raj za malu decu. Na plaži se nalaze tuševi sa toplom vodom, a ležaljke i suncobrani su dostupni uz naručeno piće. Još jedna plaža za preporuku je Agia Triada, dugačka nekoliko kilometara, na 24 km od Soluna, sa dečijim igralštima i terenima za sport, a do nje saobraća i redovna gradska linija.

Šta god da odlučite, sigurni smo da ćete se sjajno provesti jer je Solun grad koji je uvek spreman za turiste sa bezbroj atrakcija, a na vama je samo da izaberete šta da vidite. Želimo vam ugodan provod!

Leave a comment