Skip to main content

Halkidiki je za mnoge nezaobilazna destinacija za letovanje, ali ovo polusotrvo krije mnogo više od fantastičnih plaža. Evo naših predloga kako da pametno upotpunite odmor i upoznate što više znamenitosti i lepota ove bogate regije.

Aristotelov park

Na severozapadnom ulazu u Stagira-Akantos, blizu mesta Olimpijada a pored istorijskog sela Stagira, pronaćićete poznati Aristotelov Park na nadmorskoj visini od 500 m. Ova predivna lokacija važi za rodno mesto čuvenog filozofa a sam park nije klasičan spomenik Aristotelu iako se ovde nalazi njegova statua iz 1956. godine.

Fotografija: frimufilms – Freepik

Ovo je tematski i interaktivni park koji posetiocima daje priliku da se upoznaju njegovim radovima iz njegove knjige Fizika. Ulaz u muzej košta 1 EUR, radno vreme je od 10 do 19h a pored ovog muzeja na otvorenom sa sunčanim satom, konkavnim tanjirima i optičkim iluzijama, tu su i prelepi vidikovac i restoran.

Planina Holomontas

Planina Holomontas se nalazi blizu Soluna, na samom dlanu Halkidikija i iako je visoka samo 1165 metara, nudi neverovatan pogled kao i priliku za posmatranje retkih ptica. Pored bogate flore i faune, padine ove planine kriju tradicionalnu naseobinu Mantemohoria, a sama planina je prekrivena hrastovim i borovim drvećem koje povremeno prekidaju polja sa divljim cvećem i aromatičnim biljem. Holomontas je zaštićeni rezervat prirode i ima oko 30 pešačkih staza i u bilo kom hotelu možete potražiti planinski vodič i doći pešice do vrha. Ako krenete dalje, u obližnjem selu Taksiarhisu možete probati tradicionalne divlje pečurke, a zatim vas put dalje vodi do Arnee, slikovitog planinskog mestašceta.

Selo Arnea

Arnea je jedno od najživopisnijih sela u planinskom delu severnog Halkidikija koje se nalazi na nadmorskoj visini od 600, na samom podnožju planine Holomontas. Arnea ima važno tradicionalno nasleđe i proglašeno je naseobinom od istorijskog značaja od strane Grčkog ministarstva pravde. Tokom obilaska sela, obavezno posetite istorijski folklorni muzej u vili Karsandelos (jednoj od najstarijih kuča na Halkidikiju), staru školu izgrađenu 1871, kao i hram Agios Stefanos koji je izgrađen iznad 3 starija hrama koja se mogu videti kroz stakleni pod. Za ovo selo kruže priče da je mesto sa najviše stogodišnjaka koji svoju dugovečnost duguju izvorskoj vodi koja izvire iz stogodišnjeg platana na glavnom trgu. Nakon Arnee, možete produžiti do Megali Panagia, najstarijeg sela na Halkidikiju čuvenog po ikoni Bogorodice otkrivenoj 1860. nakon što je jedna žena iz tih krajeva o njoj sanjala. Put možete završaiti u Pirgadikiji, letovalištu sa sjajnom plažom koja se pruža nekoliko kilometara na istok.

Pećina Patralona

Pećina Patralona nalazi se na 1 km istočno od sela Petralona, tj na 50 km severoistočno od Soluna na nadmorskoj visini od 300 m. Sama pećina otkrivena je slučajno od strane lokalnih seljana 1959. godine da bi se samo malo kasnije ispostavilo da se ovde nalaze ostaci ženskog skeleta starog preko 700 hiljada godina. Pored ovog otkrića, u pećini se nalaze fosili medveda, pantera, slonova, nosoroga i mnogih drugih životinja. Posetioci mogu obići pećinu i diviti se njenim crvenim stalaktitima i stalagmitima od 9 do 16 h tokom zimskog perioda ili od 8 do 18 h leti. Pećina je dugačka 2 km a ulaz u pećinu se naplaćuje 8 EUR.

Poluostrvo Kasandra

Ukoliko ste raspoloženi za malo relaksacije na najlepšim plažama u Grčkoj svakako treba da posetite prvi prst Halikidkija, Kasandru. Severni deo važi za malo mirniji, a druga strana prsta rezervisana je za one koji uživaju u izlascima i vole turistička mesta. Drevno ime Kasandre je bilo Flegra, što znači „mesto vatre“ a prema mitologiji, ova oblast je rodno mesto Titana, i važi za oblast gde su Titani pokušali da svrgnu olimpijske bogove sa Olimpa. Inače, Kasandra je najnaseljenije poluostrvo Halkidikija i jedno od najposećenijih regija za letovanje, sa neverovatnim, tirkiznim plažama i intenzivnim noćnim životom te stoga u koje god mesto da svratite, sigurno nećete pogrešiti.

Glavni grad Poligiros

Ukoliko želite da vidite kako to Halkidiki živi tokom cele godine (a ne samo preko leta), upoznate lokalne kulture i navike ljudi u srcu Halkidikija, svakako posetite Poligiros. Poligiros je glavni grad prefekture Halkidiki a odlikuje ga bogata istorija, slikoviti stari centar i šarmantna atmosfera. Arheološki muzej Poligiros izlaže postavke sa čitavog poluostrva koje datiraju kako iz praistorijskih vremena, tako i iz helenističkog i rimskog perioda. Muzej folklora prikazuje eksponate koji uključuju tradicionalnu odeću, poljoprivredne alate i predstavljanje tipične urbane kuće iz Poligirosa početkom 20. veka.

Drevni Olintos

Olintos je mesto sa bogatom istorijom koja datira iz neolitskog perioda i koje je prema mitologiji, osnovao brat Olintosa, sin mitskog kralja Trakije, Strimonas; Olintosa je ubio lav i Strimonas je izgradio grad i nazvao ga prema njemu, u sećanje na svog brata. Ipak, veruje se i da je grad dobio ime po divljim smokvama koje su se na starogrčkom nazivale olintos, a koje se mogu naći na ovom području. Olintos se nalazi između Kasandre i Sitonije, a tokom cele godine ovde možete obići ostatke drevnog grada Olintosa. Brojna arheološka istraživanja doprinose značaju ovog područja kao npr. pronalazak velikog dela drevnog Olintosa iz 1938. kada je pronađena drevna rezidencija sa nekim od najstarijih poznatih antičkih mozaičkih podova i slika. Ovde se nalazi i Arheološki muzej koji pruža uvid u istoriju antičkog grada i njegov kulturni razvoj. Ukoliko ovde svratite od 20. jula, očekuje vas trodnevni festival maslina koji se održava u čast proroka Elije.

Mesto Sikija

Sikija je jedna od najstarijih i najvećih sela na Halkidikiju koje se nalazi se na 90 km od Poligirosa, ali u neposrednoj blizini Sartija, na Sitoniji. U centru starog dela možete videti hram Agios Atanasios koji datira iz 1819. godine a tokom Vizantijskog doba, celo područje je pripadalo manastirima Agion Oros. Samo mesto nije na moru, a plaža pod istim imenom se nalazi na 3 km odavde. Iznad samog mesta čija arhitektura dosta podseća na Atos, nalazi se kameno brdo na kome se nalaze ostaci nekadašnje tvrđave koja je odigrala značajnu ulogu u čuvenom ustanku protiv Turske. Sikija inače važi za raj za kampere a u njenoj blizini se nalaze sigurno najlepše plaže na Sitoniji kao što su Klimatarija, Kriaritsi, Linaraki i Tigania. Ukoliko želite da upotpunite događaj, odavde lako možete posetiti uvalu Toroni, ribarsko mestašce Porto Kaufo ili predivni Kalamici.

Plaža Vourvourou

Vourvourou je idealna letnja destinacija, koja kombinuje kristalno čisto more sa šumom guste vegetacije i devet malih ostrva. Vourvourou se nalazi na samo 10 kilometara od Agios Nikolaosa na Sitoniji, i pre svega je mirno mesto koje pruža mogućnost spokojnog odmora u nekom od njegovih nestvarnih uvala okruženih borovom šumom.

Pored istraživanja starog ribarskog naselja, možete prošetati putem impozantnog Itamosa, gde ćete uživati u neverovatnom zalasku sunca. Svakako je preko našeg sajta lako pronaći sobu pored same plaže, gde se u blizini nalaze male taverne koje nude svežu ribu i upotpunjuju pejzaž ovog prekrasnog mesta na Halkidikiju.

Mesto Uranopolis

Uranopolis je jedno od najmirnijih letovališta na severu Halkidikija, na samom ulazu u Atos, koje nudi dosta pogodnosti kao što su kvalitetni restorani i dobro uređeni apartmani za iznajmljivanje. Tokom letnjeg perioda, svakodnevno se organizuju krstarenja koja vas približavaju zapadnoj strani planine Atos i pružaju posetiocima priliku da vide neke od manastira Svete Gore. Takođe ovde možete nabaviti organske lokalne proizvode poput maslinovog ulja, vina, meda i cipura (alkoholnog pića), i uživati u opuštajućim trenucima u malim ribljim konobama ovog područja.

Nadamo se da smo vam dali širu sliku šta sve možete obići na Halkidikiju, a ako vam treba još ideja šta videti, slobodno pogledajte i naš tekst zašto posetiti baš Halkidiki gde ćete naći još zanimljivih predloga.

Leave a comment