Skip to main content

Svi se neizmerno radujemo letovanju i odlasku na more, ali nas često brine razmišljanje o tome da li smo sve spakovali što će nam biti potrebno za letovanje. Da bi se nepotrebna briga izbegla, najbolje je da unapred napravimo spisak stvari potrebnih za more, odnosno svega što mislimo da će nam biti potrebno. Sezona godišnjih odmora polako počinje, kao i euforija oko priprema i pakovanja, tako da treba znati šta vam stvarno treba, jer često pakujemo bezbroj stvari koje uglavnom završe tamo gde su prvobitno stavljene – u koferu!

Spisak za more

Dokumenta

Prvo spakujte dokumenta koja su vam potrebna za putovanje, novac, kartice, vaučere ili rezervacija ako imate uplaćen aranžman. Fotoaparat i punjač za mobilni telefon.

01

Priručna apoteka

Spakujte priručnu apoteku koja treba da sadrži neko dezinfekciono sredstvo, hanzaplast, kremu protiv opekotina, neki lek za skidanje temperature i lek u slučaju dijareje. Mleko za sunčanje za zaštitnim faktorom. Sredstvo protiv komaraca i mast za ujede od insekata. Tablete za bolove.

02

Potrebštine za plažu

Ponesite kupaći kostim – više komada ako imate, peškire i prostirku za plažu. Šešir ili kačket, naočare za sunce, papuče za plažu. Od ostale garderobe potrebna vam je jedna do dve elegantnije kombinacije ukoliko planirate večernje šetnje pored mora i izlaske. Nekoliko kombinacija garderobe za plažu.

03

Najbitniji odevni predmeti

Važno je da ponesete što više donjeg veša. Pidžamu i spavaćicu. Bilo bi dobro da ponesete i nešto malo toplije u slučaju pogoršanja vremena.

04

Aksesoari

Šešir ili kapa i naočare za sunce. Šminka svedena na minimum: lagani tečni puder, blago rumenilo, sjaj za usne, vodootporna maskara. Nakit: minđuše, ogrlice, narukvice.

05

Kozmetika

Šampon, omekšivač, mleko za telo u malim pakovanjima, hidratanta krema za lice, malo praška za pranje, sredstvo za depilaciju. Pasta za zube, četkice, češalj, gumice za kosu, ulošci ili tamponi (nikada se ne zna).

06

Hrana

Ukoliko sami pripremate hranu, ne zaboravite sve sitnice koje bi vam mogle pomoći, barem u početku dok ne odete u nabavku: sunđeri, deterdženti za pranje sudova, začini, gotova jela itd.

07

Zanimacija

Lagana literatura.

08

Šta još poneti kada putujete sa decom?

Fotografija: Freepik
 • Udobna garderoba, pidžama, bade mantil, obuća i sandalice.
 • Peškiri, lična higijena i kupaći kostimi.
 • Igračke za pesak i vodu. Kape i šešire.
 • Par slikovnica i voštane bojice.
 • Apoteka: toplomer i sirup za skidanje temperature; antiseptic; probiotik; sprej za zastitu od ujeda insekata; mast za ujede insekata; vitamin C; sirup protiv alergije (zbog eventualne reakcije kože zbog jakog sunca) i naravno, krema za sunčanje. Fiziološki rastvor.
Ako su deca jako mala, pored gore navedenih stvari, ne zaboravite i:
 • Flašicu za mleko i vodu. Gotove kašice. Pribor za jelo. Portiklice.
 • Pelene i vlažne maramice, nošu.
 • Cuclu varalicu, ako je beba koristi.
 • Omiljena igračka, ćebence ili jastuk.
 • Bazenčić na naduvavanje. Veoma je praktičan. Bebe uživaju brčkajući se na plaži, ali nikada ne ostavljajte decu same u bazenu!
 • Prenosivi krevetac i kolica.
Srećan put!

Leave a comment