Skip to main content

P relepi Halkidiki, jedna od najomiljenijih letnjih destinacija severne Grčke, jeste regija sa tri poluostrva blizu Soluna. Prvo polusotrvo (ili prst) je Kasandra i jedno je od najpopularnijih izbora naših turista koji se uglavnom najviše odlučuju za mesta kao što su Pefkohori, Hanioti i Paralija. Drugi prst Halkidikija je Sitonija koji je manje preplavljen turistima a krije tirkizne uvale, bajkovita sela u planinma i dugačke, izolovane plaže. Na trećem polusostrvu Atos se nalazi i Sveta Gora i većina poluostrva je regija posvećena monaškom životu, ali na samom početku prsta postoje mirna, idilična mesta za letovanje. Ipak, ako nikada niste posetili Halkidiki ili se dvoumite da li da ove godine ponovo letujete ovde, pročitajte naših 10 razloga zašto definitivno morate posetiti Halkidiki (ponovo).

Najlepše plaže u Grčkoj (a i šire)

Plaže na Halkidikiju važe za najlepše plaže u Grčkoj – i to ne bez razloga. Sa preko 70 plaža koje imaju plavu zastavicu i 550 km peščane obale, nije teško naći savršenu plažu po svačijem ukusu. Plaže uglavnom imaju fini zlatni pesak koji nije isuviše sitan i dugački plićak, pa ih zato mnogi upoređuju sa onima na ostrvima ili Tajlandu. Obala je puna zelenila i na plažama možete naći prirodni hlad a čista, tirkizna voda je prijatne temperature te se nećete smrzavati dok plivate. Plaže na Kasandri su uglavnom uređene i u sklopu određenih hotelskih rezorta dok je na Sitoniji manje turista pa možete uživati u skrivenim uvalama ili čak otići na kampovanje.

01

Fotografija: Vasilis Kritos – Pixabay

Sjajna biciklistička tura

Halkidiki pruža beskrajne mogućnosti za aktivni odmor tokom cele sezone a naročito za one koji uživaju u vožnji bicikla. Biciklističke staze su uglavnom dobro obeležene i zanimljive rute, a doživljaj upotpunjava nestvarna lepota prirode Halkidikija gde je plavetnilo egejskog mora u savršenom kontrastu sa zelenilom šuma. Ukoliko volite avanturu, Halkidiki je sjajan i za one malo ekstremnije biciklističke ture, ali ako vas ovo interesuje savetujemo vam da ipak kontaktirate lokalne vodiče jer se ovakve rute voze po veoma izolovanim mestima.

02

Uzbudljivi planinski predeli

Zbog svoje umerene klime, Halkidiki je idealna destinacija za putovanje ne samo tokom leta već i tokom cele godine. A kako je cela regija prepuna divnih, zelenih predela i zaštićenih oblasti, idealna je za aktivnosti kao što su pešačke ture, penjanje, planinarenje ili kampovanje. Halkidiki ima nekoliko puteva koji su idealni za duže pešačke rute kao što su npr. planine Holomontans i Stratoniko gde takođe postoje i opcije za penjanje.  Možete se isto tako odlučičiti da istražite lagunu Agios Mamas ili otići na pešačku turu na planinu Iramos gde možete posmatrati retke vrste ptica ili organizovati piknik na jezeru Mavrobara.

03

Veličanstveni Atos

Poluostrvo pod istim imenom (poznato i pod imenom Sveta Gora) i mesto gde se nalazi planina Atos je jedina autonomna monaška država u Evropi, gde se nalazi 20 pravoslavnih manastira a trenutno je dom za oko 2000 monaha. Ovde se nalazi i naš najpoznatiji manastir Hilandar, podignut na inicijativu Svetog Save gde se svakodnevni život i dan danas odvija po tipiku koji je on ostavio. Inače, samo je monasima dozvoljeno da žive na Svetoj Gori – zabranjeno je da žene uđu na monaški deo poluostrva ali čak muškarci moraju da se pomuče da kroče na ovo tlo jer se poseta Svetoj Gori mora najaviti nekoliko meseci unapred kako biste dobili dozvolu za ulazak. Bez obzira na stroga pravila, možete se diviti Atosu ukoliko se odlučite na izlet brodom uz obalu polusotrva jer je nekoliko manastira lepo vidljivo i sa mora.

04

Fotografija Tabelaprv – Pixabay

Tajanstvena pećina Petralona

Između ostalih arheoloških mesta, Halkidiki čuva i tajne pećine koja se nalazi na zapadnom delu planine Katsika. Pećina je slučajno otkrivena 1959. godine i puna je crvenih stalagmita i stalaktita pa je poznata i pod nazivom pećina crvenog kamenja. No ovo nije samo još jedna obična pećina, jer je 1960. Dr. Poulianos otkrio ostatke skeleta mlade žene koji je star skoro 700 hiljada godina i ovo se smatra za jedan od najstarijih ljudskih ostataka u Evropi. Kasnija iskopavanja dovela su do otkrića drugih ostataka ljudske vrste kao i životinjskih fosila.

05

Blizina Soluna

Solun se nalazi na samo 1-2 sata vožnje od Halkidikija tako da lako možete obići ovaj prelepi grad dok ste na letovanju. Sa nekoliko spomenika iz doba Vizantije, sjajnim mestima za izlazak, ukusnom hranom i dobrom kulturnom scenom, Solun je definitivno grad koji morate obići. Za naš detaljni vodič šta sve možete videti u Solunu, kliknite ovde.

06

Zanimljivi festivali

Osim što je najbolja destinacija za letovanje, Halkidiki je definitivno mesto za one koji uživaju u iću i piću. Svake godine u junu održava se festival Sani Gourmet u okviru Sani rezorta na Kasandri gde šefovi iz najboljih Mišelinovih restorana iz celog sveta dolaze da spremaju različita ukusna jela i poslastice. Učesnici mogu otkriti nove ukuse, prisustvovati radionicama i prezentacijama i učestvovati u isprobavanju novih ukusa. Na istom mestu, od jula do avgusta održava se i Sani festival muzike gde se sa brda Sani pruža veličanstven pogled na srednjevekovnu tvrđavu i egejsko more.

Takođe, Kasandra muzički festival se održava u julu i avgustu u Siviriju gde možete čuti tradicionalnu i modernu muziku iz celog sveta. S druge strane, za sve ljubitelje grčke muzike, na festivalu u Poligirosu u avgustu možete čuti tradicionalnu, folklornu muziku kao i bendove iz Grčke. Na Sitoniji takođe postoji lokalni vašar koji se za vreme letnje sezone na svake dve nedelje seli u drugo mesto, što može biti zanimljivo za turiste. Ukoliko vas zanima detaljnije kako da se provedete na Halkidikiju, pogledajte naše predloge za izlaske ovde.

07

Bogato kulinarsko nasleđe

Halkidiki je poznat po dobroj hrani sa dugačkom kulinarskom tradicijom na koju su uticali ukusi Kostantionopolja i Male Azije. Ova regija je bogata slasnim proizvodima koji se gaje pod suncem kao i po mnogim vinima koja se proizvode u lokalnim vinarijama. Od raznovrsne ponude, možete uživati u mirisnim hlebovima i pitama, začinjenim mesnim jelima i pastama, jakim sirevima i naravno ribljim specijalitetima. Ukoliko niste sigurni šta da probate, preporučujemo sireve koji su uglavnom mešavina kozijeg ili ovčijeg mleka (npr. kefalotiri), u taverni naručite pasticio što je nešto nalik na lazanju, buđurdi (zapečeni sir) ili njihovu musaku sa patlidžanom. Naravno, ne zaboravite da kupite koju flašu maslinovog ulja u domaćoj proizvodnji.

08

Grčko vino

Za one koji uživaju u čaši dobrog, kvalitetnog vina, Halkidiki je idealna destinacija sa lokalnim vinarijama koji se nalaze na celoj regijii. Preporučujemo da zastanete kod Agios Pavlosa (blizu Neos Marmarasa) i probate njihovo poznato crveno vino Meliton koje se proizvodi na bujnim padinama planine Meliton na Sitoniji.

09

Najlepše plaže u Grčkoj
Fotografija: Rosen Dimitrov – Pixabay

Nestvarni Amuliani

Ukoliko tražite nešto potpuno drugačije, savetujemo vam da posetite Amuliani, jedino naseljeno ostrvo na Halkidikiju sa 600 stalnih stanovnika tokom godine. Ovo ostrvo nije toliko popularno među turistima a pravo je parče raja sa malim uvalama i plažama koje nikad nisu prenatrpane. Osim svojih bajkovitih predela, ostrvo je savršeno i za istraživanje bogatog kulturnog nasleđa jer se stanovnici čvrsto drže tradicije koja potiče čak iz vremena njihovih predaka iz Male Azije.

10

Leave a comment